Aktualune Nevipya

Phiragyola o procesi vash institucionaluno sensibilipe e romana qhibyako

  • 10/10/2022
  • By Romano Avazo
Share
Phiragyola o procesi vash institucionaluno sensibilipe e romana qhibyako
Ani arakhipyengi rafin, desar e pozicia thay e opozicia ani Prizrenoski Komuna, adisuno arakhipe ulo e yekh e sherune poziciendar kotar o lokaluno niveli, sar si e kupatnaki sheruni.
Rodlarin vash penjaripe e romane qhibyake statuseski sar qhib ano ofisiyaluno vastipe adresisali vi ki Prizrenoska Komunaka Kupatnaki Sheruni, ry. Antigona Berisha Bytyqi, koya ajukergya e CAO-ngi Ad Hoc Rafin ano poro ofisi.
Delegacia kreirimi kotar o Daut Qylangjiu – sheruno redaktori e romana redaksiako ano RTK, Linda Simitciu – direktora e BRO ISDY, Osman Osmani – direktori e BRO Nevo Koncepti thay Fatmir Menekshe – direktori BRO Durmish Aslano, yekhe dromeya kreatorya e Rafinako vash avokipe vash penjaripe e romana qhibyake statusesko, informinde vash i rodlarin thay mangle phikoipe vi kotar e sheruni koya si reprezenti e may uqe ofiseski ani Prizrenoski Kupatni.
Kupatnaki sheruni deklaringya kay phikoinela o procedipe e rodlarinako thay ajukerla kay ano avutne kurke te ovel sar divuno rendo ani Prizrenoska Kupatnaki Komunaluni seanca.
--------------------------------------------------------------------------
Vazhdon procesi i sensibilizimit institucional për gjuhën rome
Në vazhdën e takimeve, përvec pozitës dhe opozitës në Komunën e Prizrenit, takimi i sotëm është realizuar me njërin ndër pozitat kryesore të nivelit lokal, respektivisht me kryesuesen e Kuvendit Komunal të Prizrenit.
Kërkesa për njohjen e statusit të gjuhës rome si gjuhë në përdorim zyrtar i është adresuar edhe Kryesueses së Kuvendit Komunal, znj. Antigona Berisha Bytyqi, e cila e priti Rrjetin Ad Hoc të OShC-ve në zyren e vet.
Delegacioni i krijuar nga Daut Qylangjiu – kryeredaktori i redaksisë rome në RTK, Linda Simitciu – drejtore e OJQ ISDY, Osman Osmani – drejtor i OJQ Nevo Koncepti dhe Fatmir Menekshe – drejtor i OJQ Durmish Aslano, njëherëti edhe krijuesit e Rrjetit për avokim për njohjen e statusit të gjuhës rome, informuan për kërkesën dhe kërkuan mbështetje edhe nga kryesuesja e cila është përfaqësuese dhe funksionaliteti më i lartë në kuvendin e Prizrenit.
Kryesuesja e Kuvendit deklaroi që do të mbështet procedimin e kërkesës dhe në javët e ardhshme pret që do të jetë në rend dite në seancën e Kuvendit Komunal të Prizrenit.