Aktualune Nevipya

Vi e boshnakuni partia VAKAT phikoinla e rodlarin vash i romani qhib

  • 10/10/2022
  • By Romano Avazo
Share
Vi e boshnakuni partia VAKAT phikoinla e rodlarin vash i romani qhib
Irati ano multikulturuno Prizreno, realizisalo yekh e may bare festivalyendar sar si o ‘Balkanfest’ kote lele kotor balkaneske nacionalitetya ekspozipa thay performipa pere kulture.
Festivali organizisalo kotar e Pleyada ano Lumbardhi thay desar e aver mahatne poziciendar, yekh e misafirendar ano akava festivali sine vi o Prizrenoska Komunako asambleisti, kotar e partia VAKAT, r. Sead Arifi.
Palo festivali, reprezenti e proyektesko koya avokinla kay e romani qhib te penjargyol sar qhib ano ofisyaluno vastipe ani Prizrenoski komuna, arakhlape vi e asambleistea kotar e partia VAKAT, kote desar e informipastar, mangla vi leskoro phikoipe.
Sead Arifi deklaringya kay si te phikoinel amari rodlarin vash e romana qhibyako statusi thay desar akalestar si te ovel pashe o romano komuniteti vi ano aver rodlarina.
____________________________________________
Edhe partia boshnjake VAKAT përkrah kërkesën për gjuhën rome
Mbrëmë në Prizrenin multikulturor u realizua njëri ndër festivalet e mëdha, siç është ai: Balkanfest, në të cilën morën pjesë shumë nacionalitete të ballkanit ku ekspozuan dhe performuan kulturat e tyre.
Festivali u organizua nga OJQ Pleyada dhe u mbajt në Kino Lumbardhi dhe përpos musafirëve të pozitave të larta, ishte edhe Sead Arifi, kuvendari i KK Prizrenit nga partia VAKAT.
Pas përfundimit të festivalit, përfaqësuesi i projektit që avokon për njohjen e statusit që gjuha rome të njihet me statusin e gjuhës në përdorim zyrtar, është takuar me kuvendarin e partisë VAKAT, të cilin pos informimin, ia kërkoi edhe përkrahjen.
Kuvendari Sead Arifi deklaroi se do të mbështesë kërkesën për njohjen e statusit të gjuhës rome, poashtu do të jetë pranë komunitetit rom edhe në kërkesat e tjera.